DutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseSpanish

Davide from Italy

Bysonder | International Recruitment | Vera Sonder

Davide from Italy

Hoe verliep de verhuizing van Italië naar Nederland?
Toen ik besloot om naar Nederland te verhuizen, was ik een beetje bang voor het verhuisproces, ten eerste omdat het mijn eerste echte werkervaring in het buitenland was en ten tweede omdat de Nederlandse manier van leven heel anders is dan de Italiaanse. Desondanks was de transfer vanuit Rome niet zo dramatisch als ik dacht. Ik ben gedurende het hele rekruteringsproces ondersteund, zowel in nieuwe werkgerelateerde zaken als wat betreft nieuw leven in een nieuw land.

Nederland staat bekend als een redelijk gezellige locatie voor expats en in mijn geval kan ik die visie bevestigen, aangezien ik denk dat het mogelijk is om me vrij gemakkelijk aan te passen aan de Nederlandse manier van leven.

Was het gemakkelijk om een ​​woonruimte te vinden en alles te regelen, zoals burgerservicenummer, ziektekostenverzekering, enz.?
Ik wist dat het niet gemakkelijk zou zijn om een ​​woonruimte te vinden in Nederland en over het algemeen is de echte uitdaging het vinden van redelijk geprijsde accommodatie, vooral in populaire steden. Ik kan bevestigen dat het niet gemakkelijk was om een ​​betaalbare accommodatie te vinden in Enschede, inderdaad, ik ben op zoek gegaan naar een appartement toen ik nog in Italië was. Ik kwam een ​​paar weken voor mijn definitieve overstap naar Enschede en ben er, met een beroep op verhuurbedrijven, in geslaagd een goed appartement te vinden in het stadscentrum.

Wat betreft de belangrijkste bureaucratische praktijken (inschrijving bij de gemeente, ziektekostenverzekering, enz.) Ik werd ondersteund bij de behandeling ervan, dus ik kan zeggen dat ik geen grote problemen heb gehad.

Voel jij je thuis in Nederland en vooral in Enschede?
Ik woon sinds juni in Nederland, en hoewel ik me nog steeds een buitenlander voel, vind ik de stad Enschede erg leuk. Een van de meest interessante dingen is de afwezigheid van verkeer en de mogelijkheid om met de fiets overal in de stad te komen. Ook al kom ik uit Italië, ik ben geboren in een klein stadje in de bergen (Campobasso) en ik ben bekend met kou, regen en sneeuw. Om die reden is het Nederlandse weer voor mij geen “probleem” en misschien voel ik me er wel beter door dan ik dacht.

Welke activiteiten vind je het leukst in de regio Twente / Enschede?
Ik geniet erg van culturele evenementen, zoals culturele zondagen of concerten. Bovendien is het, uit de ervaring van mijn vriendin, ook gemakkelijk om “Taalcafés” te vinden, georganiseerd door verschillende verenigingen die expats helpen om de Nederlandse taal te leren en te oefenen.

Ik geniet van de regio Twente op de fiets en verken de prachtige natuur met afwisselende landschappen.

Wat verbaast je (nog) aan de Nederlanders of Nederland?
Het leven als expat in Nederland zal je doen beseffen dat Nederlanders gastvrij en hartelijk zijn, ook al zijn ze eerder gereserveerd. In gesprekken zijn ze meestal vriendelijk, maar ook recht door zee en eerlijk.

Persoonlijk ben ik het, hoewel ik sommige aspecten van de lokale cultuur nog lang niet volledig begrijp, eens met de Nederlandse pragmatische kijk op het leven.

Welke tips of advies zou je iemand geven die naar Nederland verhuist?
Verhuizen naar Nederland is een grote uitdaging, zeker voor mensen uit Latijnse culturen. U moet zich ervan bewust zijn dat er dingen zullen zijn die u zult missen, zoals het weer, eten, “menigte” en uw manier van denken over het leven. Maar als je bedenkt dat de “cultuurschok” normaal is, kun je leren en genieten van die verschillen en veel positieve dingen die Nederland te bieden heeft.