DutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseSpanish

Jairo from Spain

Bysonder | International Recruitment | Vera Sonder

Jairo from Spain

Hoe verliep de verhuizing van Spanje naar Nederland?
Het moeilijkste is om alles aan de andere kant klaar te krijgen: Enschede? Hoe is het? Waar is het? Hoe gaat het? Op zoek naar informatie online blogs, forums, etc. En hoe is het Nederlands? Zoeken is uw dagelijkse bezigheid, zeker als u, zoals ik, nog niet eerder in Nederland bent geweest.

Natuurlijk veel vragen, maar je krijgt de antwoorden pas als je hier bent.

Mijn eerste contact met Nederland duurde slechts drie dagen, ik ontmoette het bedrijf mijn toekomstige collega’s en kreeg de kans om dit land te zien en te voelen. Het was geweldig. Dus besloot ik te komen.

Was het gemakkelijk om een ​​woonruimte te vinden en alles te regelen, zoals een burgerservicenummer, ziektekostenverzekering, enz.?
Enschede is een kleine stad met twee universiteiten, dus soms, vooral in augustus / september, is de stad een beetje vol, maar het is niet echt moeilijk om een ​​kamer / woning / studio te vinden.

Er moet wat papierwerk worden gedaan, heel belangrijk maar niet erg. Zowel Vera (Sonder) als het Nederlandse bedrijf waar ik werk, hebben me geholpen met alles wat ik nodig had. De drie belangrijkste dingen die u moet doen zodra u in Nederland aankomt:

1. Zoek een plek om te wonen
Van een afstand was het een beetje moeilijk, vooral om het contract te regelen, maar ik heb het gedaan, dus je hebt gewoon een beetje geduld en veel zoeken nodig. Deze websites zijn erg nuttig:

https://kamernet.nl/ (NL & EN)
http://www.marktplaats.nl/ (NL)

Er zijn hier niet veel opties zoals Hostels, maar er is altijd wel een mogelijkheid om hier tussentijds een airbnb te krijgen.

2. Vraag het National Insurance Number (BSN) aan
Hiervoor moet u met een bewijs van uw adres in Nederland (huurcontract) en uw identiteitsbewijs (paspoort) naar het stadhuis. Ik ging met Vera (Sonder) de dag nadat ik in Enschede aankwam, zij hielp me om het BSN te halen. Met dit nummer kunt u in Nederland werken en wonen.

3. Zorg voor een ziektekostenverzekering
In Nederland is een ziektekostenverzekering verplicht. Hiervoor zijn veel verzekeringsmaatschappijen. Een basispakket dekt uw basisgezondheidsbehoeften, maar afhankelijk van wat u wilt, zullen de prijzen variëren.

Om alle mogelijkheden te vergelijken raad ik deze websites aan:

http://www.zorgwijzer.nl/zorgvergelijker/english
https://www.independer.nl/

Wat je wilt weten: gemiddeld 70 € -100 € / maand, voor een basisbedrag.

Na deze drie ben je klaar om je zorgen te maken over hoe je Nederlands kunt krijgen

Voel jij je thuis in Nederland en vooral in Enschede?
Het aanpassingsproces verloopt misschien langzamer dan verwacht, zeker als je geen Nederlands spreekt, maar dat is tegelijkertijd een goed excuus om met lokale mensen te oefenen. De Nederlandse taal is als een mix van Duits, Engels en een beetje Spaans. Dat is tenminste hoe ik het na al die tijd zie. Als iemand Nederlands geen woord in het Engels kent (ik gebruik de hele tijd Engels), vraag ik hem gewoon om het in het Nederlands te zeggen, en vaak begrijp ik het zoals het lijkt op Spaans.

Ik raad echt aan om de taal te leren, Nederlanders zien graag je moeite.

De mensen hier zijn heel eerlijk en verantwoordelijk en maken zich niet veel zorgen. Nederlanders zeggen altijd met een glimlach iets tegen je.

Het weer, nou, ik mis de zon. Maar het Nederlandse weer zorgt voor prachtige bossen waar je met de fiets altijd doorheen kunt.

Klein land met zoveel typische dingen dat er niet genoeg tijd is om ze allemaal te zien.

Enschede is erg gezellig, leuke kleine plekjes die je gaat ontdekken. Ik hou van muziek, hier heb ik een geweldige plek gevonden om te oefenen en waar je wekelijks concerten vindt: Atak. Mijn favoriete plek is Jazzpodium de Tor, natuurlijk elke week jazz. Dans, kunst, ijslucht, waterlucht, voetbal, feest …

Elke plek als deze is mijn thuis.

Welke activiteiten vind je het leukst in de regio Twente / Enschede?
Het leukste vind ik het rondreizen, zoveel mogelijk weten in Nederland, dat is geweldig. Maar waar ik echt van hou, is met mijn fiets het bos in gaan en verdwalen.

Wat verbaast je nog aan Nederlanders of Nederland?
Hoe kunnen ze gewoon een broodje eten als lunch? Maar vrijwel alles is een verrassing. Nieuw eten, nieuwe plekken, nieuwe manier van leven, een nieuw woord in het Nederlands. Ik denk dat ik nog lang verrast zal zijn.

Welke tips of advies zou u iemand geven die naar Nederland verhuist?
Geniet hier van elk moment. Doe geen stap terug, want je kent de taal niet of zoiets, ik weet zeker dat hier komen de beste beslissing was die ik kon nemen en natuurlijk zal ik er zijn zodat je me altijd kunt bellen, ik zal je gids zijn

🙂

Tot ziens!