DutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseSpanish

Marko from Serbia

Bysonder | International Recruitment | Vera Sonder

Marko from Serbia

Hoe verliep het proces om van Servië naar Nederland te verhuizen voor u en uw gezin?
Voordat ik naar Nederland kwam, ben ik een paar keer met mijn gezin verhuisd, maar nooit buiten Servië. Deze keer maakte ik me misschien een beetje zorgen, want verhuizen naar Nederland gebeurde net nadat mijn vrouw bevallen was van onze jongste dochter. Gelukkig is de volledige transitie goed verlopen dankzij de goede organisatie en ondersteuning die we kregen van mijn bedrijf en Vera.

Was het gemakkelijk om een ​​woonruimte te vinden en alles te regelen, zoals burgerservicenummer, ziektekostenverzekering, enz.?
In de eerste maand na aankomst had ik al accommodatie georganiseerd. Gedurende die tijd kreeg ik ondersteuning van een agent bij het vinden van een permanent appartement en het afhandelen van al het papierwerk. Het was niet zo eenvoudig om de gewenste woonruimte te vinden, maar uiteindelijk vond ik een perfect appartement, niet te duur en op een mooie locatie. Mijn familie voegde zich later bij mij en kreeg ook alle ondersteuning op het gebied van verblijfsvergunningen, burgerservicenummers en het vinden van een school voor onze oudste dochter. Ik was vooral blij omdat alle mensen die ons hielpen erg professioneel waren en altijd beschikbaar om op vragen te antwoorden.

Voel jij je thuis in Nederland en vooral in Enschede?
We wonen niet graag in hele grote steden, zoals Amsterdam, dus Enschede is een perfecte plek voor ons. Het heeft alle nodige dingen, maar toch niet te drukke plaats en we genieten van alle mogelijkheden die er zijn. Nederland is een goed georganiseerd land, dus het is hier gemakkelijk wonen.

Welke activiteiten vind je het leukst in de regio Twente / Enschede?
Enschede heeft een gezellige binnenstad en is omgeven door leuke parken, waar we graag met kinderen en vrienden naartoe gaan. De wegen zijn hier erg goed, vooral voor fietsen, wat het genieten tijdens ritten mogelijk maakt. Ook bezoeken we graag zowel binnen- als buitenspeeltuinen, wat geweldig is in Enschede. Bibliotheek is hier een belangrijke plek, die veel dingen biedt en mijn vrouw gaat er vaak heen. Ze bezoekt ook graag bijeenkomsten georganiseerd door een groep expatmoeders. In mijn geval speel ik graag poolbiljart en voetbal met collega’s en kijk ik af en toe naar de wedstrijd van FC Twente.

Wat verbaast je aan de Nederlanders of Nederland?
Mensen zijn hier ruimdenkend en eerlijk, wat betekent dat ze altijd hun mening zullen geven. Op het werk zijn het harde werkers. Ik ben verbaasd hoe ze allemaal perfect Engels spreken en bereid zijn om het te spreken, wat mijn Nederlands leren moeilijker maakt. J. Ze houden van fietsen en rennen en het hebben van een of meer honden in het gezin. Wat het land betreft, de autobelastingen zijn erg hoog, maar zoals ik al zei, de wegen zijn erg goed. Ik hou van het weer tijdens de warmere maanden, het is niet te warm en met veel daglicht. Iets wat ik niet leuk vind, en veronderstel dat de meeste Nederlanders, zijn de hoge ziektekostenverzekering en de wachtrij bij de huisarts.

Welke tips of advies zou je iemand geven die naar Nederland verhuist?
Dit is een land met strikte regels, maar nadat je ze allemaal hebt leren kennen, wordt het leven heel gemakkelijk. Wees voorbereid op af en toe een regenbui en geniet, want dat kan hier.