DutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseSpanish

Miguel from Spain

Bysonder | International Recruitment | Vera Sonder
Bysonder | International Recruitment | Vera Sonder

Miguel from Spain

Hoe verliep het proces om van Spanje naar Nederland te verhuizen voor u en uw gezin?
Nou, het was niet gemakkelijk. Elke beweging is moeilijk en bovendien als het van het ene land naar het andere gaat, is het zelfs nog moeilijker. Op zoek naar een verhuisbedrijf om het mogelijk te maken en alles op tijd te coördineren. Eindelijk zijn we afgelopen september 2018 verhuisd. De eerste maand hebben we een hotel geboekt en die tijd hebben we gebruikt om de stad Enschede en de omgeving te verkennen op zoek naar een huurwoning.

Was het gemakkelijk om een ​​woonruimte te vinden en alles te regelen, zoals burgerservicenummer, ziektekostenverzekering, enz.?
In het begin hadden we de steun van het WTC (World Trade Center) in Hengelo om in contact te komen met de makelaars om een ​​geschikte huurwoning te vinden. Wat betreft het BSN-nummer zijn we na het regelen van de woning direct naar het gemeentehuis in Enschede gegaan. Op dezelfde manier een ziektekostenverzekering die erg belangrijk is om het hele gezin te dekken in termen van medische problemen. Het was niet eenvoudig om een ​​huisarts te vinden omdat het afhankelijk van de buurt meer of minder druk is en je dan extra tijd nodig hebt om te zoeken of er een beschikbaar is, vergelijkbaar geval voor de tandheelkundige zorg.

Hoe was de verhuizing naar Nederland voor uw gezin (echtgenote en 7-jarige dochter)? U moest bijvoorbeeld een school voor uw dochter zoeken.
Ja, we hebben een school voor onze dochter gevonden in het IOK de Globe (https://iokdeglobe.nl/). Dit is een expatschool waar de kinderen eerst de taal leren voordat ze naar de gewone openbare school gaan. Deelname aan deze lessen is volgens de Nederlandse wet verplicht (ongeveer een jaar, van september tot juli). Ik moet zeggen, onze dochter heeft haar Nederlands heel snel verbeterd en ze kan in de volgende cursus beginnen op de normale openbare school. Daar zijn we erg blij om!

Voel jij je thuis in Nederland en vooral in Enschede?
Enschede is een fijne stad om te wonen. Je hebt alle voorzieningen, winkelcentrum stadscentrum, restaurants, scholen, supermarkten, parken, theater en bioscoop. Het is ook een veilige plek voor de kinderen, heel belangrijk. Met kerst waren er veel activiteiten om van te genieten, dat is gaaf.

Welke activiteiten vind je het leukst in de regio Twente / Enschede?
In het algemeen is Twente een rustige en fijne regio om je met een gezin te vestigen. Deze tijd dat we in Nederland wonen hebben we gebruikt om rond te reizen in de steden die vlakbij Enschede liggen. Deventer is bijvoorbeeld een andere stad die zeer aan te raden is om te bezoeken.

Wat verbaast je aan de Nederlanders of Nederland?
Nederlanders zijn erg beleefd en aardig. De overgrote meerderheid spreekt Engels, waardoor het gemakkelijker wordt om het gesprek te beginnen. Ze proberen je altijd te helpen in elke situatie. Zo proberen mijn collega’s mij in mijn huidige baan elke dag nieuwe dingen te laten zien over de gewoontes en gebruiken om mij sneller te integreren in hun Nederlandse cultuur, de tips waardeer ik enorm.

Welke tips of advies zou je iemand geven die naar Nederland verhuist?
Het begin is altijd moeilijk, maar na enkele maanden zal alles beter en beter zijn. Het is een land met volop mogelijkheden en een fijne plek om je te vestigen.