DutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseSpanish

Saulo from Brazil

Bysonder | International Recruitment | Vera Sonder
Bysonder | International Recruitment | Vera Sonder

Saulo from Brazil

Hoe verliep de verhuizing van Brazilië naar Nederland voor u en uw gezin (vrouw en zoon)?
Het was angstaanjagend :-), Toen we Brazilië verlieten, was onze zoon (de eerste) pas 6 maanden oud, en we kwamen naar zo’n ander land, ver van onze families en vrienden. Ik ben eerder op bezoek geweest en mijn vrouw en ik hielden van de stad, heel kalm, de mensen hier zijn ontvankelijk, ik had geen probleem om alleen Engels te spreken.

Mijn vrouw was bang dat mensen geen geduld met haar zouden hebben (ze kwam zonder kennis van Engels). Maar nadat we hier aankwamen, en we ‘s avonds zonder angst over straat liepen … was het liefde tijdens de eerste wandeling! Zelfs voor mijn vrouw.

Was het gemakkelijk om een ​​woonruimte te vinden en alles te regelen, zoals burgerservicenummer, ziektekostenverzekering, enz.?
Het bedrijf betaalde een adviseur om me hierbij te helpen. Toen ik voor het interview kwam, heb ik al 3 plaatsen bezocht en een van deze plaatsen gehuurd. Toen we hierheen verhuisden, bleven we slechts een paar dagen in het hotel (terwijl de winkels onze bedden en wat meubels bezorgden). Een ding dat ik me later realiseerde, is dat we het geluk hadden zo snel een appartement te vinden. Onze collega’s moesten twee of drie maanden wachten op een huurwoning.

Op onze tweede dag hier hadden we al onze verblijfsvergunningen en BSN-nummers bij de gemeente, en hebben we ook onze bankrekening geopend. Wat betreft de ziektekostenverzekering vond ik niet veel verschillen tussen hen, dus ik koos degene waarvan ik dacht dat de communicatie in het Engels het gemakkelijkst was.

Voel jij je thuis in Nederland en vooral in Enschede?
Dit is een moeilijk punt. Soms denk ik dat we ons nooit meer ‘echt thuis’ zullen voelen, zelfs niet als we teruggaan naar Brazilië. We zijn hier een jaar en zes maanden en we zijn al twee keer verhuisd. De tweede keer dat we verhuisden hebben we een huis gekocht en dit is een van de belangrijkste dingen om ons weer thuis te laten voelen. Nu kunnen we de muren schilderen, lijsten ophangen en doen wat we willen. In ons huidige huis voelen we ons thuis.

Een onderwerp dat niet aan de orde is, is “Huis kopen in Nederland”. Het is heel gemakkelijk (kopen, niet vinden … dit is inderdaad heel moeilijk), wees niet bang.

Welke activiteiten vind je het leukst in de regio Twente / Enschede?
Als echte Braziliaan kan het niet anders zijn. We hebben erg genoten van het kijken naar enkele voetbalwedstrijden bij De Grolsch (gelukkig had FC Twente AFGELOPEN JAAR een goed seizoen). Ook voor Feyenoord-wedstrijden gingen we naar Rotterdam. We hebben bijna elke toeristische plaats in Nederland bezocht (inclusief de tulpenvelden – het is geweldig, iedereen moet minstens een keer gaan), ook enkele plaatsen in Duitsland en België. Mijn vrouw en ik houden van roadtrips, de snelwegen hier zijn een groot pluspunt voor ons.

Wat verbaast je aan de Nederlanders of Nederland?
Het eerste is het Engelse niveau dat hier wordt gesproken. Het is verbazingwekkend hoe vloeiend Nederlanders in zoveel talen spreken.

Maar er is een punt waardoor ik hier voor altijd wil wonen:

Hoe ze het leven verdelen tussen werk en gezin. Er zijn geen extra uren op het werk, na 18u zijn de gezinnen samen aan het eten. In Brazilië is ons leren leven om te werken en hier werken mensen om te leven. ‘Welzijn’ is het woord dat de Nederlandse manier van leven definieert.

Welke tips of advies zou u iemand geven die naar Nederland verhuist?
Vergeet alles wat je hebt gehoord over Nederlanders en cultuur, kom hier en ervaar het zelf.

Vertrouw nooit op “dit is het enige huis dat beschikbaar is in deze stad, je zou het nu moeten huren!”. Blijf kalm, zoek zorgvuldig en je zult een geweldige plek vinden.
Huur een plaats voor 6 maanden, maximaal 1 jaar. Als je van de stad / buurt houdt, probeer dan iets te kopen! De huurkosten in Nederland zijn te gek, en de hypotheekrentes zijn belachelijk laag. Het kopen van een woning kan u 35% besparen op uw maandelijkse kosten voor huisvesting.